Estetska stomatologija

ŠTO JE ESTETSKA STOMATOLOGIJA?

Estetska stomatologija obuhvaća niz postupaka kojima je cilj uljepšati osmijeh i postići zadovoljstvo pacijenta. Estetska stomatologija postala je dio svake stomatološke terapije te podrazumijeva interdisciplinarni pristup skoro svih grana dentalne medicine.

ESTETSKA STOMATOLOGIJA UKLJUČUJE:
 • Zubne krunice – zubna krunica je protetski nadomjestak koji prekriva krunu zuba u cijelosti da bi ju zaštitila, vratila izgubljenu funkciju te estetiku.
 • Bijeli ispuni – ispuni su idealno rješenje ako želite postići potpuno prirodni izgled zubi.
 • Izbjeljivanje zubi – izbjeljivanje je estetski stomatološki postupak kojim se postojeća boja zuba mijenja u nekoliko nijansi svjetliju.

Zubne krunice

ŠTO SU ZUBNE KRUNICE?

Krunica je protetski nadomjestak koji prekriva krunu zuba u cijelosti da bi ju zaštitila, vratila izgubljenu funkciju te estetiku.

U KOJEM SLUČAJU JE POTREBNA ZUBNA KRUNICA?

Zubne krunice se koriste u slučajevima kao što su:

• Lom prirodnog zuba
• Oštećenje prirodnog zuba
• Prirodni zub oslabljen karijesima
• Liječeni zub koji ima velika oštećenja
• Posljedica endodontskog liječenja ili dotrajalosti protetskog nadomjeska

U našoj ordinaciji u ponudi imamo:

 • metal-keramičke krunice
 • cirkon-keramičke krunice
 • potpune-keramičke krunice.

 

 

Metal - keramičke krunice

Baza metal-keramičke krunice je napravljena od legure metala  i u potpunosti je prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv.

Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih  krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom).

Prednost metal-keramičkih krunica je što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću. Također, zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koriste u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile.

Bijelo zlato je biokompatibilan plemeniti materijal i stoga se preporučuje klijentima koji su alergični na metal. Metalnu bazu u potpunosti prekriva keramika, tako da nije narušena estetika zuba.

Loše strane metalno-keramičkih krunica su moguće tamnjenje zubnog mesa i vidljivost metalnog ruba u vratnom dijelu zuba nakon određenog vremena.

potpuno keramičke krunice

Potpuno keramičke, odnosno porculanske krunice, zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve klijenata .

Porculanske krunice u potpunosti oponašaju optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija koji se u potpunosti, zbog svoje apsolutne prirodnosti i fantastične estetike prenose u keramiku, što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.

Također, obzirom na to da ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Potpuno porculanske krunice se preporučuju za prednje zube kako bi zadržali vrhunsku estetiku tih zubi. Ovakve krunice su veoma složene, i ovise o anatomskim osobinama klijenta pa zato nisu primjenjive u svim slučajevima.

Cirkon - keramičke krunice

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Cirkon – keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a zadržava se prirodna estetika zuba.

Mehanička otpornost postiže se s debljinom od 0,4 mm stoga je potrebno manje brušenje prirodnog zuba prije stavljanja krunice. Kako se cirkon keramičke krunice izrađuju precizno, olakšano je čišćenje i smanjena je iritacija zubnog mesa jer je omogućena visoka poliranost i točnost ruba krunice.

Bijela boja cirkona je podloga na kojoj keramički omotač daje prirodnu boju čak i sitnijim zubima. Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja “crnog ruba” zbog povlačenja zubnog mesa jer ne postoji metal u konstrukciji.

Ovim novim materijalom bi se u potpunosti mogla iz upotrebe izbaciti metal – keramika i po vrlo pristupačnoj cijeni omogućiti dobivanje osmijeha o kakvom ste oduvijek sanjali.

Bijeli ispun

Estetski kompozitni ispuni su idealno rješenje ako želite postići potpuno prirodni izgled zubi.

Bijeli ispuni koriste se u slučajevima kada nije potrebna velika obnova zubnog tkiva, a izrađuju se u ordinaciji najčešće tijekom jednog posjeta.

Najčešće su rješenje kada dođe do restauracije zubne površine kako bi se izliječio zub i očuvala estetika osmjeha.

Prednosti estetskih ispuna:

 • Približno odgovaraju prirodnoj boji i izgledu zubi.
 • Kemijski se povezuju sa zubnom strukturom. Ne zahtijevaju umetanje utora u zdravu strukturu zuba kako bi ih se mehanički zadržalo kao što je slučaj kod amalgamskih (crnih) ispuna.
 • U potpunosti očvrsnu unutar par sekundi.
 • Eventualna osjetljivost zubi je minimalna i kratka zbog adhezije koja se koristi.
 • Mogu se koristiti i na prednjim i na stražnjim dijelovima zubi bez utjecaja na estetiku.

 

Estetski ispuni se koriste kod sanacije:

 • karijesa
 • fraktura krune zuba
 • estetske korekcija boje i oblika zuba

Izbjeljivanje zubi

Zanosan osmijeh, zdravi i bijeli zubi želja su mnogih, stoga ne čudi da promjena boje zuba može predstavljati neugodan estetski problem.

Uzrok promjene boje zuba možemo naći u genetskim i degenerativnim promjenama, antibioticima, starenju kao i učestaloj konzumaciji obojene hrane i pića, te dodataka prehrani.

Izbjeljivanje je estetski stomatološki postupak kojim se postojeća boja zuba mijenja u nekoliko nijansi svjetliju.

Prije samoga izbjeljivanja potrebno je očistiti zubni kamenac, sanirati postojeće karijese te oštećene ispune.

Važno je naglasiti da se izbjeljivanjem ne utječe na boju krunica, mostova, ljuskica te ispuna. 

Dogovorite pregled

Molimo odaberite željeni datum i vrijeme pregleda:

Dogovorite pregled

Molimo odaberite željeni datum i vrijeme pregleda: