Fiksna ortodoncija

Fiksni aparati

Fiksni aparati su ortodontske naprave koje ortodont postavlja na zube adhezivnom tehnikom tako da ih pacijent ne može sam skinuti.

Sastoje se od bravica na svakom zubu, prstenova ili tuba na molarima, žice koja povezuje sve zube te gumenih dijelova.

Najveća prednost fiksnih aparata u odnosu na mobilne aparate je mogućnost uspravnog pomaka zuba u svim smjerovima uz minimalnu retenciju.

Pravilna ortodontska terapija povećava kvalitetu života smanjujući rizik nastanka mišićnih i zglobnih bolova, trošenja i opterećenja zuba, karijesa, te povlačenja zubnog mesa.

Korigiranjem urođenih dentalnih anomalija uspostavlja se pravilan zagriz, što se odražava na estetici osmijeha i lica, ali i zdravlju cijelog žvačnog sustava. Ispraviti nepravilan položaj zubi znači imati zdravija usta, ljepši osmijeh i zube, bez obzira na godine.

Na temelju otisaka, fotografija i detaljne analize modela i RTG snimaka izrađuje se plan ortodontske terapije.

Fiksni ortodontski aparat djeluje na principu blagih bioloških sila koji unutar fizioloških granica pomiču zube u unaprijed definirani položaj.

Postupak postavljanja traje 45 minuta i u potpunosti je bezbolan. Ovisno o vrsti anomalije, dobi i redovitosti dolazaka na kontrole, vrijeme trajanja terapije je 18 +/- 6 mjeseci. Nakon završetka terapije potrebno je nositi retainer – posebni mobilni aparat koji zadržava zube u postignutom položaju.

Retencija

Nakon nošenja fiksnog aparata obavezno je nositi retencijske naprave. Svrha retencije je zadržati zube u dobivenom položaju dok ne završi rast, pregradnja u potpornim tkivima te maturacija i stabilizacija kosti. Apikalnim vlaknima periodontnog ligamenta potrebno je 5, srednjim vlaknima i maturaciji kosti 6 mjeseci, a supraalveolarnim vlaknima godinu dana. Nakon toga zubi dobivaju potrebnu stabilnost. Retencija je fiksna i mobilna.

Retaineri su vrlo krhki i gracilni, stoga je njihovo pravilno održavanje vrlo bitno. Ako ste uz mobilne retainere dobili i fiksnu retenciju, žicu, treba paziti da se ista ne odlijepi, a ako se to dogodi potrebno je što prije javiti se u ordinaciju i za to vrijeme dok je žica slobodna češće nositi retainer.

S retainerima se ne smije jesti, pušiti, konzumirati vruća ili obojena pića, jer se u tom slučaju nepovratno deformiraju. Fiksni retainer skida se isključivo u dogovoru sa ortodontom kad se za to stvore uvjeti. Mobilne retainere potrebno je jednom godišnje zamijeniti isključivo zbog higijenskih razloga.

Za vrijeme početnog retencijskog nošenja aparata (12 mj.) obavezno je dolaziti na redovite kontrolne preglede.

Higijena

Prije postave fiksnog aparata potrebno je obaviti detaljan stomatološki pregled uz ortopantomografsku snimku, jer jedna od indikacija za terapiju je i zdrava ili dobro sanirana denticija.

UPUTE ZA NOŠENJE FIKSNOG APARATA

Hrana

Osobe koje nose fiksni ortodontski aparat ne smiju jesti ljepljivu, žilavu, tvrdu hranu. Hranu je potrebno rezati i stavljati manje komade u usta te ih žvakati stražnjim zubima, a ne odgrizati prednjim zubima. Ne smiju se konzumirati jako vrući i jako hladni napitci.

Higijena

Higijena treba biti besprijekorna, naročito prije spavanja kako ne bi ostaci nakupljene hrane i bakterija prouzročile upale zubnog mesa i karijes. Osnovni je zadatak svakog ortodontskog pacijenta pravilno i temeljito četkanje nakon svakog jela, kao i svakodnevna upotreba proizvoda za održavanje oralne higijene s fiksnim aparatom. Postoje brojni proizvodi prilagođeni čišćenju međuzubnog prostora, površine zuba oko bravice, ispod luka ili uz zubno meso.

Oštećenje aparata

Moguće je da se bravica uslijed nepažnje odlijepi, da pukne luk ili se odcementira prsten. U tom je slučaju potrebno odmah kontaktirati svog ortodonta.

Suradnja

Uspjeh liječenja ovisi o suradnji liječnika i pacijenata kao i o spremnosti pacijenata da prihvati zadanu terapiju. Redovite kontrole su svakih 6-8 tjedana.

 

Dogovorite pregled

Molimo odaberite željeni datum i vrijeme pregleda:

Dogovorite pregled

Molimo odaberite željeni datum i vrijeme pregleda: