Implantologija

Implantologija/oralna kirurgija

Zubni implantat trajno je i najbolje rješenje ako vam nedostaju zubi. Implantati su najsličniji prirodnim zubima te se i ponašaju kao prirodni zubi. Također, vraćaju sve oralne funkcije, a njihovom ugradnjom vratit će vam se osmijeh, samopouzdanje i podići kvaliteta života.

Zubni implantat je nadomjestak je od titana, oblika malog vijka koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba.To je oseointegrirajući i potpuno biokompatibilni materijal za ljude.

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje i donje čeljusti kako bi se nadomjestio korijen izgubljenog zuba.

Stručni tim Ordinacije Gostović nudi rješenja za razne slučajeve u dentalnoj implantologiji, kao što su slučajevi pacijenata s potpunom bezubosti, ili djelomična bezubosti s promijenjenim međučeljusnim odnosima i nedostatnom alveolarnom kosti.

Na implantatima se izrađuje protetska konstrukcija, fiksni ili mobilni rad ovisno o indikaciji i dogovoru s pacijentima. On može služiti kao nadomjestak za jedan zub ili biti potpora mostu odnosno većim protetskim nadomjescima.

Održavanje zubnih implantata

Trajnost implantata trebala bi biti doživotna ako se pacijenti pridržavaju uputa svog doktora te ako izostanu komplikacije (upala – tzv. periimplantitis).

Međutim, protetski nadomjesci koji se rade na ugrađene implantate se moraju periodički zamijeniti.

Od ključne su važnosti redovite kontrole minimalno dva puta godišnje i pojačana higijena usne šupljine.

Komplikacije su rijetke i rješive uz pravodobnu dijagnozu.

Protokol za ugradnju implantata je jednostavan. Potrebno je obaviti pregled i razgovor s doktorom dentalne medicine te napraviti digitalno ortopansko rendgensko snimanje čeljusti kako bi se provjerilo stanje koštanog tkiva i odredilo mjesto postavljanja implantata.

Protetske terapije najlakše je opisati na sljedeći način:

  • Nakon srastanja slijedi izrada zuba koji nedostaju.
  • U jednostavnim slučajevima radi se o jednom zubu, a krajnji domet dentalne implantologije je nadomještanje svih zuba u čeljusti za što je potrebno 6 – 8 implantata po čeljusti.
  • Ako je moguće pacijentu se izrađuju privremeni zubi koji mu omogućavaju da normalno funkcionira dok traje period srastanja implantata s kosti.
  • Nakon 2 do 3 mjeseca radi se trajni protetski rad.
  • Uzima se otisak, pa se na temelju modela izrađuje zubna kruna, most ili proteza.
  • Napokon gotovi protetski nadomjestak stomatolog pričvrsti na implantate, odnosno vijke od titana.
  • Ukoliko pacijent nakon provjere estetike i funkcionalnosti bude zadovoljan, tretman ugradnje implantata je završen

Prednosti zubnih implantata

Prednosti zubnih implantata su mnogobrojne. Implantat i funkcijski i estetski zamjenjuje i ponaša se kao prirodan zub, a omogućava pacijentu sačuvati svoje zdrave zube, odnosno izbjeći brušenje zdravih zubi

Vrlo čest problem mnogih pacijenata su potpuno bezube čeljusti.

Ti pacijenti su uglavnom morali koristiti totalne proteze s kojima se javljaju velike poteškoće te s kojima se vrlo teško funkcionira.

Osim što ne priliježu čvrsto, otežavaju govor i žvakanje, proteze ni estetski ni funkcionalno ne zadovoljavaju današnje standarde.

Zubni implantati su u takvim slučajevima savršeno rješenje za sve te probleme.

Oni služe kao čvrsto sidrište za protezu ili mogu biti nosači za potpuno fiksni protetski rad. Time se izbjegava mukotrpno nošenje proteza.

 

Uspješnost implantološke terapije veća je od 95 % te time predstavlja najsigurniju i najtrajniju moguću terapiju u stomatologiji.

 

Dogovorite pregled

Molimo odaberite željeni datum i vrijeme pregleda:

Dogovorite pregled

Molimo odaberite željeni datum i vrijeme pregleda: